Opublikowany przez: Kasia P. 2018-05-15 10:39:59
Autor zdjęcia/źródło: Witaminy w ciąży, suplementacja, ciąża, poród @ Zaprojektowane przez Freepik
Znane to stwierdzenie, które z pewnością powtarza każdy lekarz jak mantrę: „odpowiednie witaminy w ciąży i mikroelementy zwiększają szansę na prawidłowy przebieg ciąży i rozwój płodu oraz niemowlęcia” (Polskie Towarzystwo Ginekologiczne). Najlepiej będzie gdy zapewnisz sobie odpowiednio zbilansowaną dietę. Dzięki temu nie będziesz musiała sięgać po suplementy. Pamiętaj też, że nawet suplementację witaminami warto skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę. Zobacz o jakich składnikach warto pamiętać przygotowując swoje menu i dlaczego te witaminy w ciąży są takie ważne.
Przede wszystkim musisz wiedzieć, że niedobory witaminy A praktycznie nie występują, a składnik ten nie należy do zalecanych w preparatach witaminowych dla kobiet w ciąży. Zdecydowanie nie powinno się dodawać witaminy A do diety w okresie ciąży, ponieważ jej nadmiar może skutkować u dziecka wodogłowiem, małogłowiem, wadami twarzoczaszki lub wadami układu krążenia. Z witaminą A zatem należy postępować ostrożnie, ale bezpieczne jest przyjmowanie w diecie beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A i ma większą aktywność.
Gdzie znajdziesz karoten?
marchewka, dynia, szpinak, jarmuż, sałata, fasolka szparagowa, zielony groszek, szyczpior, koperek, mango, brzoskwinie, morele, madarynki
Zapewne nasłuchałaś się o jej znaczeniu już wiele, ale co jest prawdą? Zapotrzebowanie na witaminę D bardzo się waha, zależnie od tego jak często spacerujesz i wystawiasz się na dobroczynne działanie promieni słonecznych. Warto także wprowadzać witaminę D do diety. To bardzo istotna witamina, która wpływa na utrzymanie optymalnego stężenia wapnia i fosforu w organizmie oraz wzmocnienie układu odpornościowego.
Gdzie znajdziesz witaminę D?
mięso, zółtka jajek, śmietana, jogurt, twaróg, ryby morskie
To najsilniejszy antyoksydant. Niedobory witaminy E występują raczej rzadko przeważnie u kobiet mających problemy z układem trawiennym oraz u wcześniaków. Witamina E przeciwdziała utlenianiu DHA, ale jej długotrwałe stosowanie (przez okres co najmniej roku) w ilościach przewyższających 400 j.m. na dobę może wywrzeć niekorzystny efekt zdrowotny.
Gdzie znajdziesz witaminę E?
oleje roślinne, kiełki zbóż, jajka, rośliny strączkowe, orzechy, warzywa kapustne
To także silny antyoksydant, który podnosi odporność organizmu i skraca czas trwania infekcji. To właśnie witamina C zmniejsza ryzyko krwawień oraz wspomaga wchłanianie żelaza. Dzięki niej dbasz o swoją odporność i przyśpieszasz procesy gojenia się ran.
Gdzie znajdziesz witaminę C?
kapusta świeża i kiszona, brukselka, kalafior, papryka czerwona, pomidory, porzeczki, agrest, truskawki, maliny, jeżyny, czarne jagody, kiwi, owoce cytrusowe, jabłka
Bardzo ważne są dlatego, że wzmacniają procesy metaboliczne, a ich niedobór wpływa niekorzystnie na czynność układów krążenia i nerwowego. Niedobór witaminy B12 może powodować niedokrwistość a witaminy B6 może spowodować zaburzenia w OUN (zespół Wernickiego).
Gdzie znajdziesz witaminy z grupy B?
produkty zbożowe z grubego przemiału, rośliny strączkowe, orzeczy, ryby, drożdże, owoce i warzywa
Ta witamina wpływa na metabolizm mięśni i układu nerwowego. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz wzmaga perystaltykę jelit, po podaniu pozajelitowym powoduje obniżenie ciśnienia krwi.
Gdzie znajdziesz witaminy PP?
Produkty zbożowe, śledzie, makrela, nabiał, jajka, mięso wieprzowe, marchew, ziemniaki, szpinak, jabłka, pomarańcze
Wybieraj te produkty, które lubisz i te na które masz ochotę. Czasami organizm w naturalny sposób podpowiada jakiego składnika brakuje i nagle nachodzi nas ogromna ochota np. na kiwi. Potrafimy wtedy jeść dany produkt w orgromnych ilościach. Słuchaj więc swojego organizmu i kontroluj swoją dietę, a w przypadku konieczności suplementacji uzgodnij ją z lekarzem prowadzącym zanim sama dokonasz zakupu danego preparatu.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.